Yellow is back!

October 10 2018 Kommentarer [0]
Igår var det lansering av Notes Domino V10 och finns nu tillgängligt för nedladdning på PA. Lanseringen hölls i Frankfurt som en del av det större IBM Think eventet som pågick samtidigt. Eventet livesändes på Facebook och kan ses i efterhand här på samma Facebook sida. IBM Think Sverige går av stapeln den 22 november.


Image:Yellow is back!

Vi ca 50 personer som var där från både kunder, partners och IBMare hade samlats på At Six konferensanläggning på Brunkebergstorg, för att titta på livesändningen tillsammans.

Image:Yellow is back!

Det var såklart en hel del intressanta nyheter som presenterades på eventet där de viktigaste handlade om Domino som applikationsplattform och integration med andra system. Fokuset låg på främst Domino servern och TCO och inte så mycket på Notesklienten. Förvisso så är det en hel del förbättringar även i Notes men de varken pratades de om eller visade något av.

IBM och HCL har tillsammans utvecklat massor av nya funktioner där den största nyheten är nog att man lagt till Javascript och Node.js till Domino samt möjligheten att deploya Domino i Docker containers. Just detta skapar flera möjligheter till att utveckla nya sort tillämpningar men framförallt så öppnar det upp möjligheter för nya utvecklare, utan tidigare kunskap om ND, att utveckla på Domino. Läs mer om just Node.js här.

Vidare så demonstrerades hur man fräschar upp en gamal traditionell NSF till en modern webapplikation utan att behöva skriva kod. Detta gjordes via vår partnerlösning från TeamWorkr. Man visade också upp IBM Domino Mobile Apps som i dagsläget är access till native Notes-applikationer via iPad med både on-line och off-line stöd "out-of-the-box". Här pratar vi standard Notes-replikering direkt på en iPad. Rätt imponerande!

Man visade också hur man kan integrera Notes Domino applikationer i Watson Workspace, Slack, Microsoft Teams och t.o.m Office 365. Det var både en bra och kraftfull demonstration och samtidigt viktig då många kunder använder både Slack men kanske framförallt Office 365 i stor utsträckning.

Övriga intressanta nyheter:
  • Symestrisk kluster
  • Automatisk index och databasreperation
  • Docker och CentOS stöd
  • 256 Gb databaser
  • Större foldrar
  • LotusScript Extensions
  • Domino Query language
  • Utökat och förbättrat Rest Api

Notes app på en iPad
Image:Yellow is back!

Notes kontaktdatabas i Office 365
Image:Yellow is back!


En mer personlig reflektion, både från eventet som sådant men även det senaste året som har lett fram till denna lansering, är att det är ganska mycket positiv energi och framtidstro runt vårt gamla Notes & Domino. Ny version, marketing aktiviteter, gula färgen tillbaka (!?). Det känns lite som på den gamla Lotus tiden med "Bleed Yellow". En välbehövligt bra känsla helt klart! Vidare så tror jag verkligen att Domino kan både behålla samt tillskansa sig en stark position som applikationsplattform ute hos organisationerna genom våra nya initiativ kring integration med främst O365 (men även annat) samt utökat REST API och utvecklingsstöd.

Office 365 har under en ganska lång tid nu skymt sikten för väldigt många organistationer där ute. Vad ska vi göra med våra Domino applikationer? Ska vi byta plattform? Vi byter ju e-mail.....osv. Men för att citera en kund vi pratade med "Nu när e-post migreringen är över och undanstoppad så kan jag äntligen få tid till att leverera bra och kostnadseffektiva applikationer.". Gårdagens demo visade väldigt tydligt att Domino framgent inte bara kan samexistera med Office 365 och andra system, utan även förbättra den totala lösningen.

Den stora utmaningen är nu att få ut vårt budskap till framförallt nya utvecklare och de som kommer ut från skolorna. Det är ju lätt för oss att prata om "bäst TCO" och "säkraste plattformen" etc. Men om ingen känner till att vi finns så blir det ju rätt svårt att utveckla med våra grejer!? Prylarna landar ju inte bara i folks knä om man säger. Så det ska bli intressant att se hur vårt ledningsteam tar sig an det problemet. Oavsett utmaningarna så tycker jag och många med mig att det känns rätt hoppfullt ändå, så jag tänker avsluta posten med den väldigt passande och förtroendegivande taggen från gårdagens event..... #DominoForever

Vi hörs!